SİGORTA HUKUKU
Genel olarak sigorta hukuku nedir ?
Merhaba. Bugünkü yazımızda sizlerle birlikte, “Sigorta hukuku nedir, neden gereklidir, sigortalı, sigortacı, sigorta ettiren ve sigorta türleri nelerdir?” gibi soruların cevaplarını arayacağız. Faydalı ve her zaman öğrenmeye açık olmak ümidiyle…
Sigorta hukuku:
Basitçe anlatacak olursak; sigorta ilişkisini, sigortacılıkla meşgul olan işletmelerin çalışmalarını ve faaliyetlerini düzenleyen hukuk kurallarının bütününe sigorta hukukudeniyor.
Daha açıklayıcı bir biçimde bakarsak; sigortacılık faaliyetlerini aktif bir şekilde sürdüren işletmelerin nasıl bir süreci takip etmeleri gerektiğini ve gösterdikleri faaliyetlerde hangi hususlara dikkat etmeleri gerektiğini, özetle bu işletmelerin çalışmalarını denetleyen ve düzenleyen hukuk birimine sigorta hukuku adı veriliyor. Sigorta hukukunu iki bölümde incelemek mümkün. Hususi sigorta, kişiye özel çalışmaları kapsayan alt birim olarak kabul edilirken, sosyal sigorta ise toplulukların sosyal güvenceleri ile ilgileniyor.
Sigorta hukuku niçin gereklidir?
İşletmelerin yaptığı hatalar ya da bireylerin sahip oldukları haklardan haberdar olmaması, bu alandaki hukuki sorunları da beraberinde getiriyor. Bu sorunları en aza indirgemek ve insanlara sahip oldukları hakları tanıtabilmek, anlatabilmek ve sorunları kısa sürede çözebilmek adına sigorta hukukuna her zaman için ihtiyacımız olacaktır.
Yaşanan sorunların sigorta kapsamında olup olmadığı, her iki tarafın bu tür durumlarda nasıl hareket etmeleri gerektiği ve yasal sürecin nasıl işleyeceği gibi soru işaretleri, sigorta hukuku ile birlikte resmi olarak yanıt buluyor.
Sigorta sözleşmesi nedir?
Sigorta sözleşmesi; sigortacının bir prim karşılığında, kişinin para ile ölçülebilir bir menfaatini zarara uğratan tehlikenin olması hâlinde bunu tazmin etmeyi yükümlendiği sözleşmeler olarak tanımlanıyor.
İlgili diğer kavramlar…
Sigortalı: Sigorta sözleşmesi çerçevesinde güvence altına alınan kişi.
Sigortacı: Sigorta sözleşmesi çerçevesinde tarafların anlaştığı prim karşılığında rizikoyu üstlenen şirket.
Sigorta ettiren: Sigorta sözleşmesi dahilinde sigortacı ile sigorta sözleşmesini yapan ve kontrat dahilinde kararlaştırılan primi ödeme yükümlülüğü altına giren kişi.
Sigorta ettiren ile sigortalı aynı kişi olabilir. Bunun dışında sigorta ettiren, kendisi dışındaki üçüncü kişinin menfaatlerini de sigorta ettirebilir. Kendisi dışında üçüncü kişiyi sigortalatılmasına başkası lehine sigorta tanımı yapılır.
Sigorta türleri nelerdir?
Zarar ve Tazminat Sigortaları: Sigorta sözleşmesi çerçevesinde teminat altına alınan rizikonun alana getirdiği zararın tazmin edileceği sigorta türüdür. Yangın sigortası, kasko sigortası, hırsızlık sigortası, yer sarsıntısı, dolu veya hastalık sigortası ise bu sigorta türü çeşitlerindendir.
Can Sigortaları: İnsan hayatının mevzubahis olduğu olaylarda sigortacı, uğranılan zarardan ziyade maktu bir tazminat öder. Ölüm Hali Sigortası, Grup Hayat Sigortası, Maluliyet Sigortası, Ferdi Kaza Sigortası gibi sigorta çeşitleri bu sigorta türü çeşitlerindendir.
Mesuliyet Sigortası: Mesuliyet sigortası sigortalının üçüncü şahıslara vereceği zararlar neticesi, oluşan tazminat taleplerini, sigorta şirketinin karşıladığı sigorta türüdür. Üçüncü Şahıs Adli Mesuliyet Sigortası, Ürün Mesuliyet Sigortası ve Mesleksel Mesuliyet Sigortası ise bu sigorta türü çeşitlerindendir.
Sigorta hukuku içerisinde bir çok hukuk alanını barından girift yapıda ve ihtiyaçlara göre sürekli olarak gelişen ve değişen bir hukuk dalıdır. Bu nedenle hukuki sorununuzun cevabı için bizimle iletişime geçebilir, hak kaybına neden olmamak için Aksaray Baro Avukatlarımızın danışmanlık hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz