Ceza Hukuk
Ceza Hukuku Nedir ?
Ceza hukuku, suç ve cezaları hukuk dalının kamu alanında düzenlemektedir. Yürürlükte bulunan 5237 sayılı Kanun’da da bahsedildiği gibi ceza hukukunun ve kanunların amacı, kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzen ve güvenliğini, hukuk devletini, kamu sağlığını ve çevreyi, toplum barışını korumak, suç işlenmesini önlemektir.
Kanunda, bu amacın gerçekleştirilmesi için ceza sorumluluğunun temel esasları ile suçlar, ceza ve güvenlik tedbirlerinin türleri düzenlenmiştir.
Bir kişinin işlediği fiil nedeniyle cezalandırılması için kanunda açıkça işlenen fiilin suç olarak tanımlanması gerekmektedir. İşlenen fiil Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenmiyor ise bu anlamda ceza mahkemeleri önünde cezalandırılması mümkün değildir.
Bununla birlikte fiil suç olarak tanımlanmış ise, kanunda yazandan başkaca ceza ve güvenlik tedbiri uygulanamaz.
Aksi kişilerin işledikleri fiillerin sonuçlarını öngörememeleri ve kişiden kişiye değişen bir ceza kanununu ortaya çıkaracağından, fiili kim işlerse işlesin herkese kanunda yazan aynı ceza ve tedbirler uygulanabilir. Ceza Avukatımız ceza davaları ile ilgili destek sağlamaktadır.
Ceza Kanununun uygulamasında kişiler arasında ırk, dil, din, mezhep, milliyet, renk, cinsiyet, siyasal veya diğer fikir yahut düşünceleri, felsefi inanç, milli veya sosyal köken, doğum, ekonomik ve diğer toplumsal konumları yönünden ayrım yapılamaz ve hiçbir kimseye ayrıcalık tanınamaz.
Ceza kanunlarını bilmemek mazeret sayılmaz. Kişi işlediği fiilin suç teşkil ettiğini bilmediğini iddia edemez. Örneğin bir kişi kavga esnasında karşı tarafa hakaret, tehdit ettikten sonra, bunun suç olduğunu bilmediğini söyleyemeyeceği gibi söylediği kelimenin hakaret olduğunu bilmediğini de ileri süremez. büromuz sizlere bu davalarda uzman destek sağlamaktadır.
Ceza hukuku, yasama organları tarafından toplum düzenin korumasına yönelik koyulan kanunlara uyulmaması durumunda ve toplumda yaşayan kişi veya kişilerin hak ihlaline uğraması sonucunda bu ihlale neden olan kişi veya kişilerin cezalandırılmalarıyla ilgilenen hukuk dalıdır. Ceza işlemi uygulanmasının iki farklı amacı vardır.
Bunlarda bir tanesi suçlu kişinin hakkını kısıtlayarak adalet duygusunun gelişmesine yardımcı olmaktır. Bir diğeri ise suç işleyen kişilerin ıslahını sağlamaktır. Kişi, hakları kısıtlandığında doğası gereği acı çeker. Suçlu, yaşadığı bu acı duygusu ile suçlandığı davranışı bir daha yapmama eğilimi göstermeye yönelir. Bu sebeple, işlediği suçun derecesine bakılmadan her birey savunulma hakkına sahiptir. Bu uygulamanın amacı; suç işleyen kişinin suç işleme sebeplerini haklılaştırmak değildir. Bu uygulama suç işleyen kişiyi ıslah edebilme amacı gütmektedir.
Diğer hukuk dallarına kıyasla; ceza hukuku mahkemelerinde alınan kararlar, kişilerin hayatını daha çok etkilemektedir. Bu sebeple böyle bir durumla karşılaşan kişi avukat seçimi yaparken en iyi ceza avukatını ya da en iyi ağır ceza avukatını tercih etmelidir.